Βρείτε φθηνά ακτοπλοϊκά για τους Παξούς, δείτε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Κέρκυρα ή την Ηγουμενίτσα και προγραμματίστε τις διακοπές σας στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Εκτός από ακτοπλοϊκά για Παξούς, βρείτε παρακάτω και χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για τις διακοπές στο νησί.
Παξοί Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια
Στους Παξούς μπορείτε να μεταβείτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά κι από άλλα γειτονικά λιμάνια, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λιμάνι Παξών
Ο Γάιος, εκτός από πρωτεύουσα, αποτελεί και το λιμάνι του νησιού. Το θέαμα, που αντικρίζει ο επισκέπτης, όταν το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι, είναι μοναδικό, καθώς τον καλωσορίζουν οι δύο μικρές νησίδες, οι «φύλακες» του λιμανιού, ο Αϊ Νικόλας και η Παναγιά, που βρίσκονται έξω απ' αυτό, σχηματίζοντας ένα φυσικό φιόρδ.
Μπορείτε πλέον να κάνετε online κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Παξούς μέσα από το Aktoploika.gr. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καλό είναι να έχετε κάνει την κράτηση σας αρκετές μέρες ή εβδομάδες νωρίτερα για να αποφύγετε τυχόν απρόοπτα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μετ' επιστροφής συμπεριλαμβάνουν συνήθως ένα σημαντικό ποσοστό έκπτωσης.
Παξοί Δρομολόγια Πλοίων
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι Παξοί συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα ενώ από την Πάργα λειτουργεί γραμμή φέρυ-μποτ και από τα Σύβοτα εκτελούνται καθημερινά ολοήμερες μικρές κρουαζιέρες προς το νησί. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για εισιτήρια, αλλά και προσφορές και εκπτώσεις στην αντίστοιχη σελίδα.
Τι να κάνετε στους Παξούς
Οι Παξοί, το «δαντελένιο νησί», με τις αμέτρητες μικρές, βοτσαλωτές παραλίες και τα βαθιά τιρκουάζ και γαλάζια νερά, στερούνται ίσως ένα μεγάλο μέρος από τη φήμη των υπολοίπων νησιών του Ιονίου Πελάγους, όχι όμως και τον τίτλο ενός «παραμυθένιου τόπου», όπου ο χρόνος μοιάζει να 'χει σταματήσει προ πολλού και που το φυσικό κάλλος, ανεξάντλητο και σαγηνευτικό, έρχεται να υπερκαλύψει την έλλειψη μεγάλων τουριστικών μονάδων, κοσμικής ζωής και υπέρμετρης πολυτέλειας. Μετρώντας μόνο λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, οι Παξοί, ένας απέραντος ελαιώνας στην ουσία, περικλείουν τόσα πολλά φυσικά μνημεία, μοναδικά στο είδος τους, εκπλήσσοντας ευχάριστα τον επισκέπτη, άλλα με το μεγαλείο τους και άλλα με την εξωπραγματική τους ομορφιά.
Ειδικότερα, οι δυτικές ακτές του νησιού, απόκρημνες και σχεδόν απρόσιτες από ξηράς στο σύνολό τους, με αμέτρητα σπήλαια, γκρεμούς, φυσικούς θόλους, αψίδες και πολλούς ακόμα πέτρινους φυσικούς σχηματισμούς, επιβεβαιώνουν το μεγαλείο αυτού του τόπου. Αντίθετα, στα ανατολικά, το τοπίο γίνεται πιο ήπιο, με πολλούς φυσικούς κόλπους και ορμίσκους. Η γέννηση των Παξών αναφέρεται στην Ελληνική Μυθολογία, σύμφωνα με την οποία, ο θεός Ποσειδώνας, για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη, έκοψε με την τρίαινά του το νότιο τμήμα της Κέρκυρας και το μετακίνησε, δημιουργώντας έτσι ένα νέο νησί. Έχασε όμως την τρίαινά του και γι' αυτό τον λόγο, έμβλημα των Παξινών είναι η τρίαινα. Το νησί έχει γραφικά χωριά, με πρωτεύουσα τον Γάιο, που αποτελεί και το τουριστικό και οικονομικό κέντρο των Παξών.
Κλείστε τώρα τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά σας για ένα ταξίδι, που θα αφήσει μέσα σας ανεξίτηλες εικόνες κι αναμνήσεις.
Παξοί: Δαντέλα στο απέραντο γαλάζιο!
Το όνομα του νησιού, σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, προέρχεται από την Φοινικική λέξη «πακς», που σημαίνει «τραπέζιο», λόγω του σχήματος που έχει, αν το κοιτάξει κανείς από ψηλά. Δύο αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι το Κάστρο του Αϊ Νικόλα και το Μοναστήρι της Παναγίας, που βρίσκονται το καθένα στα ομώνυμα νησάκια στην είσοδο του λιμανιού του Γάιου. Η μετάβαση και στα δύο νησιά γίνεται με μικρά καΐκια. Στον Γάιο υπάρχει επίσης το Μουσείο Παξών με εκθέματα ενδεικτικά της τοπικής κουλτούρας. Τέλος, αξίζει να δείτε και την Παλαιοχριστιανική Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά, καθώς και την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο χωριό Μαγαζιά.
Εάν αποφασίσετε να περιηγηθείτε στο νησί, ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια, μην παραλείψετε την διαδρομή Μανεσάτικα – Υπαπαντή, στη βόρεια πλευρά του νησιού, καθώς και αυτή που ξεκινάει από το Μουσμούλι και καταλήγει στο Πόρτο του Οζιά. Πρόκειται για δύο πανέμορφες αλλά και ξεκούραστες διαδρομές. Οι εντυπωσιακές «γράβες» στη δυτική πλευρά του νησιού, ενάλια σπήλαια, πάνω από σαράντα στον αριθμό, που σχηματίζουν φυσικούς θόλους, αψίδες και υπόγειους λαβύρινθους, θα σας αφήσουν άφωνους με τη μεγαλοπρέπεια και την απόκοσμη ομορφιά τους.
Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν αναφέρουμε το νησάκι Αντίπαξοι, λίγα λεπτά μακριά από τους Παξούς, όπου εκεί βρίσκονται δύο από τις ομορφότερες παραλίες του Ιονίου, η Βρίκα και το Βουτούμι. Το έντονο τιρκουάζ χρώμα των νερών, σε αντίθεση με την κατάλευκη άμμο στην ακτή και το καταπράσινο παρθένο περιβάλλον τριγύρω, δημιουργούν ένα σκηνικό εξωπραγματικό στα μάτια ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Στο νησάκι υπάρχουν επίσης δύο ταβέρνες, η μία δίπλα στην παραλία κι η άλλη στην κορυφή του λόφου, με πανοραμική θέα. Η πρόσβαση στο νησάκι των Αντίπαξων γίνεται με καΐκια από το λιμάνι του Γάιου. Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη διάκριση, που έκανε τους Παξούς διάσημους διεθνώς το 2004, όταν ανακηρύχθηκαν «Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης», μια διάκριση που συνοδεύτηκε με πλήθος εκδηλώσεων και διεθνών συνεδρίων. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο κύριος προορισμός σας, εάν βρεθείτε σε κάποιον κοντινό προορισμό, αξίζει αφιερώσετέ 1-2 ημέρες σε αυτό το «μαργαριτάρι» των νερών του Ιουνίου, που θα σας χαρίσει ανεξίτηλες αναμνήσεις και εικόνες βγαλμένες από παραμύθι.
Top Παραλίες των Παξών
Το νησί των Παξών μπορεί να χαρακτηριστεί από μόνο του ως ένα μοναδικό αξιοθέατο του Ιονίου, με τις δαντελένιες ακτές του και τους ανεπανάληπτους γεωλογικούς σχηματισμούς στη δυτική κυρίως πλευρά. Οι παραλίες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελούνται από βότσαλα και πέτρες, διάσπαρτες σε όλη την ακτογραμμή, οι περισσότερες χωρίς κάποια υποδομή, γι' αυτό καλό θα ήταν να φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα στις εξορμήσεις σας. Οι κυριότερες είναι η Γιαννά, το Μονοδένδρι, το Λεβρεχιό, η Σουλάνενα, ο Μπάλος, τα Μαρμάρια, το Κηπιάδι, η Αγία Μαρίνα, το εκπληκτικό Μογγονήσι, το Αλάτι, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το πανέμορφο Κλουνί Γουλί, η Γλυφάδα, το Γαλάζιο, το Αυλάκι, το Χαραμί, το Κανόνι και το Αρκουδάκι. Οι περισσότερες έχουν πρόσβαση από τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας μικρά καΐκια, που κάνουν αυτά τα δρομολόγια, ή μέσω στενών μονοπατιών, που κατεβαίνουν τις απόκρημνες ακτές του νησιού.
Συγκοινωνία
Σε ένα τόσο μικρό νησί, με περιορισμένη τουριστική κίνηση και λιγοστές ανάγκες, η συγκοινωνία δε θα μπορούσε, παρά να είναι άνετη και ξεκούραστη. Εκτός από τα τοπικά λεωφορεία, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των χωριών, υπάρχουν πολλά μικρά καΐκια, για να σας μεταφέρουν σε δυσπρόσιτες ακτές, καθώς και στα νησάκια τριγύρω. Εάν θέλετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα δίκυκλο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου για τους πιο ρομαντικούς. Το νησί των Παξών διαθέτει ως κύριο μέσω δημόσιας μετακίνησης τα τοπικά λεωφορεία, τα οποία συνδέουν μεταξύ τους τους λιγοστούς οικισμούς. Ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται στον οικισμό Γάιος και οι τιμές των εισιτηρίων δεν υπερβαίνουν τα 2 ευρώ. Για να επισκεφτείτε κάποιες συγκεκριμένες, απομονωμένες παραλίες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα θαλάσσια ταξί, καθώς οι κρυμμένες ομορφιές του νησιού είναι, σε πολλές περιπτώσεις, και δυσπρόσιτες από την ξηρά. Τα θαλάσσια ταξί συνδέουν επίσης το νησί με δημοφιλείς γειτονικούς προορισμούς, όπως η πόλη της Κέρκυρας, ο Κάβος, η Ηγουμενίτσα και η Πάργα. Το κόστος του εισιτηρίου ποικίλει ανάλογα με τον προορισμό και κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ περίπου.
Τα must των Παξών
- Οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε τον γύρο του νησιού με σκάφος, καθώς υπάρχει πλήθος κρυμμένων ομορφιών, τις οποίες δεν πρόκειται να δείτε από την ξηρά.
- Να γιορτάσετε το Δεκαπενταύγουστο στο νησάκι Παναγιά, στην είσοδο του λιμανιού και να παραβρεθείτε στο γιορτινό τραπέζι, όπου σερβίρεται η ντόπια σπεσιαλιτέ "σούπα από μοσχάρι στα κανταρέλια" (παραδοσιακά σκεύη).
- Να επισκεφτείτε τους παραδοσιακούς ελαιώνες στην περιοχή Πλάτανος και σε εκείνη της Φοντάνας και να γνωρίσετε τον τρόπο καλλιέργειας και φροντίδας δέντρων με ηλικία άνω των 400 ετών.
- Να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά στο Mediterraneo, στην άκρη του λιμανιού ή στην ταβέρνα "Απάγκιο" στην άλλη πλευρά, δίπλα στο άγαλμα του Ανεμογιάννη.
- Να απολαύσετε γλυκά, βάφλες και κρέπες σε μοναδικές γεύσεις στο Capriccio, στον παραλιακό δρόμο του Γαΐου. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και το παγωτό, που είναι δικής τους παραγωγής.
- Στο χωριό Λόγγος και στην ταβέρνα του Βασίλη μπορείτε να γνωρίσετε μερικές επτανησιακές σπεσιαλιτέ (μπιάνκο, μπουρδέτο, σοφρίτο) μαγειρεμένες έξοχα. Η ταβέρνα μετρά πάνω από 60 χρόνια λειτουργίας και έχει φανατικούς πελάτες. Αν δεν βρείτε τραπέζι, επιλέξτε ένα από τα γειτονικά μαγαζιά. Το επίπεδο εδώ είναι ανώτερο του υψηλού, όπως και η επισκεψιμότητα όλο το καλοκαίρι.
- Στο cafe-bar "Ταξίδι", στον Λόγγο, μπορείτε να μάθετε την ιστορία του ελαιόλαδου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και κατόπιν να συμμετέχετε στο ιδιότυπο αυτό σεμινάριο φτιάχνοντας ελληνικές συνταγές με βάση το λάδι ελιάς.
Τι να προσέξετε
Η πρόσβαση από την ξηρά σε αρκετές παραλίες είναι κουραστική έως και επικίνδυνη. Ειδικά στη δυτική πλευρά του νησιού δώστε μεγάλη προσοχή στους γκρεμούς. Συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ελληνική ύπαιθρο, όμως εδώ λίγο παραπάνω: το καλοκαίρι το νησί πνίγεται από τα κουνούπια, οπότε μεριμνήστε για τα απαραίτητα αντικουνουπικά σκευάσματα. Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα, ιδιαίτερα στη δυτική και τη βόρεια πλευρά του νησιού. Τα περισσότερα κινούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού και μπορεί να βρεθείτε πολλά μέτρα μακριά από την ακτή δίχως να το αντιληφθείτε έγκαιρα.
Καλές Διακοπές από τους παραμυθένιους Παξούς!!!